Hoe maak je verse pasta?

Lieve pastaliefhebbers, het is alweer tijd voor een nieuw blog! We hebben inmiddels al over 2 heerlijke varianten van pastagerechten geschreven, maar hoe maak je nou eigenlijk pasta? Wij willen jullie een basisrecept geven waar precies in staat beschreven hoe je nu het beste pasta kan maken. pasta

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om pasta te maken?
– Kok/kokkin
– Schoon aanrecht
– Ingrediënten
– Pasta machine
– Schone theedoek
– Kookpan
– Scherp mes
Allereerst dien je te weten wat de juiste ingrediënten zijn voor een verse pasta. Hieronder volgen de benodigde ingrediënten voor pasta. (op basis van 4 personen):
– 2 eieren;
– 220 gram bloem; (Tip: mocht je het echt helemaal op italiaanse wijze maken, ga dan opzoek naar de meest fijnste Italiaanse bloem)
– zout.

Zoals jullie zien heb je voor een basis verse pasta helemaal niet zo veel nodig, het meeste heb je vaak al zelf in huis! Tip: Wil je dat de pasta echt vullend is, voeg dan nog 1 theelepel melk voor ieder ei dat je gebruikt toe. Tip: Pasta maken gaat beter met eieren op kamertemperatuur

Dan gaan we beginnen met stap 1: het mengen van het deeg. Op het schone aanrecht stort je de bloem tot een klein bergje. In dat bergje maak je een kuiltje waar je vervolgens de eieren volledig in doet. Nu gaat het leuke werk beginnen! Bij het mengen zorg dat je met de ene hand steeds wat bloem bij de eieren gooit om dat te mengen. Hou met je andere hand het bergje intact zodat de eieren niet na buitenlopen. Doe dit net zo lang totdat het mengsel niet meer vloeibaar is, en het deeg 1 kruimelig geheel wordt. Je kunt dit alles natuurlijk ook mengen met een keukenmachine, maar dit is toch veel leuker! Tip: Blijft het deeg te plakkerig, voeg dan nog een beetje bloem erbij.  

1

Stap 2: Kneden van het deeg Maak eerst het werkvlak leeg, was je handen en droog ze goed af. Het is de bedoeling dat je het deeg nu 10 minuten goed gaat kneden met je handen om een elastische deegbal te creëren. Doe dit door goed te duwen met je handpalmen en vouw en draai het deeg door elkaar. Wil je de deegbal nog een stukje extra elastischer maken, kun je de deegbal ook hard op de tafel gooien. Zorg dan wel dat je dit recht naar onder doet, anders stuitert je deegbal dadelijk de hele keuken door. Tip: Je kunt het deeg in plasticfolie verpakken en een half uurtje laten rusten. Dit is niet noodzakelijk!

2

Stap 3: Uitrollen van het deeg We gaan nu een dunne lap rollen van het deeg. Dit kan heel ouderwets met een deegroller, maar het kan ook nog makkelijker en efficiënter met een pastamachine. Begin met de rollers van de deegmachine op de breedste stand. Neem dan een stukje deeg van de bol af zo groot als een ei. Voer het deeg door de rollers. Vouw het dubbel, draai het een kwart slag, en voer het nog een keer door. Herhaal nog een paar keer en begin dan met uitrollen. Zet dan iedere keer de rollers een stukje dichter bij elkaar. Ga door totdat je de juiste dikte (of zeg maar dunte) hebt bereikt. Tip: Gebruik bij het schoonmaken van de deegmachine nooit water! Zelfs geen vochtig doekje, hierdoor verliezen de rollen hun gladheid. 

163e9fe2faeb37f7ed8e739ebb02e985

Stap 4: Pasta drogen en snijden Voordat je de pasta gaat snijden is het belangrijk dat je eerst de pasta 15 minuten laat drogen op een schone theedoek. Doe je dit namelijk niet, dan blijven na het snijden de repen aan elkaar plakken. Voer de lappen deeg door de snijbladen van de deegmachine en laat de repen nog eens 5 minuten drogen. Tip: Laat je de pasta voor langere periode drogen, zorg dan dat je de reepjes in de vorm van een vogelnestjes droogt.

Stap 5: Pasta koken Last but not least, de pasta koken. Aangezien de pasta vers is, hoef je de pasta maar enkele seconden te laten koken in de pan. Doe de pasta in ruim kokend water met zout. Als het water weer aan de kook is tel je tot 10 en dan kun je de pasta alweer afgieten! Tip: Wil je het nog makkelijker voor jezelf maken, dan is het handig om de pasta in een pastapan te koken. Zoals jullie zien, kost het wel wat tijd om pasta te maken, maar het is vooral ook heel leuk om te doen!

Nog een leuke tip om de pasta er anders dan gewone pasta eruit laten zien is ze een kleurtje geven!
Groene pasta: Deze maak je door aan het pastadeeg wat fijngemalen geblancheerde spinazie toe te voegen. Zorg dat het vocht zoveel mogelijk uit de spinazie is geknepen, en pureer de spinazie eventueel met één van de eieren in een blender. Zwarte pasta: Met inktvisseninkt gemaakt. Roer de inkt door de eieren.
Rode pasta: Hiervoor gebruik je kookvocht van rode bietjes. Omdat je vocht gebruik, kun je beter pasta op waterbasis maken dan op eierbasis.
Gele pasta: Hiervoor gebruik je saffraan of een beetje geelwortelpoeder (koenjit).  tagliatelle2

Ben jij ook zo benieuwd wat voor soort sauzen er goed bij verse pasta passen? Hou dan onze Facebookpagina, Twitteraccount of Instagram in de gaten!

Bronnen tekst: http://www.coquinaria.nl/recepten/pastamaken.htm http://www.pastamaken.nl/ http://www.smulweb.nl/artikelen/158001/Zo-maak-je-zelf-pasta  

Bronnen: foto’s http://www.bestelkeukengerei.nl/keukengerei/pasta_machines/kuchenprofi_pasta_machine_atlas.html http://www.culy.nl/inspiratie/culy-italia-verse-pasta-maken-bij-il-pastificio-in-amsterdam-filmpje/ http://www.pastasite.nl/recipes/drie-kleuren-tagliatelle-uit-de-oven/ http://www.kuijken.be/html/pasta_maken.html

1 reactie

Opgeslagen onder Geen categorie

Een Reactie op “Hoe maak je verse pasta?

  1. Beste schrijver,

    Onze welgemeende excuses, wij hebben direct de foto verwijderd. Dit blog is voor een schoolproject van ons en wij hebben er niet direct bij stil gestaan dat de foto auteursrechten bevat.
    Nogmaals onze excuses, het zal niet meer gebeuren

    Like

Plaats een reactie